Vandaag in dit derde mystery box recept, heb ik voor jullie een heerlijk luchtig toetje. Maak kennis met mijn choco-kaneel mousse met kersen. Joyce gaf me 5 secret ingredients en daarmee maakte ik dit pareltje.

Aquafaba

Toen Joyce aankondigde wat de 5 ingrediënten dit keer waren, werd ik enthousiast. Aquafaba; daar had ik nog nooit meer gewerkt, maar wilde dat wel! Aquafaba is een musthave en een uitkomst in de veganistische keuken. Het is niets meer dan kikkererwtenvocht en dat kun je gebruiken als vervanger voor eiwit. Je kunt het als het opgeklopt is gebruiken in baksels, meringue of in een choco dessert. Met de ingrediënten die Joyce mij gaf, leek choco-kaneel mousse met kersen mij perfect.

vegan mousse

Waarom?

Verder kreeg ik de volgende ingrediënten; kaneel, pure chocolade, vanillesuiker en kersen. Daarbij vertelde Joyce dat ze geïnspireerd was door de Tony Chocolonely puur, meringue en kers. Uit een ver verleden dan, want helaas is die reep niet vegan. Toen ik de 5 ingrediënten las, proefde ik de meringue en chocolade smaak al op m’n tong. Meringue is behoorlijk zoet en dat is dit toetje ook.

Maar…

Little did I know dat werken met aquafaba nogal lastig kan zijn. Geloof me, ik heb een paar keer moeten experimenteren met dit ingrediënt en heb Joyce voor van alles en nog wat uitgemaakt. Die wilde immers perse een recept met aquafaba ;). Uiteindelijk is het toetje mega lekker geworden, dus al het experimenteren was het waard, en; eind goed al goed. Het toetje is rijk van smaak en is dik en luchtig tegelijk. De combinatie met kaneel is to die for en met de simpele kersen marmelade waan je je in dessert heaven.

vegan mousse

Nog één ding

Het enige wat je écht thuis moet hebben is een handmixer en flink wat geduld. Het kikkererwtenvocht opkloppen duurt wel even, je bent e zo’n 15 minuten mee bezig. Maar no wories, het is best leuk om te zien hoe het vocht een steeds dikker, wit schuim wordt. Ik ben er ook achter dat je het beste vocht uit een pot kunt gebruiken in plaats van blik, dat is namelijk dikker. Hier komt het recept!

Print

Choco-kaneel mousse met kersen

Voorbereiding 30 minutes
Totale tijd 1 hour 30 minutes
Porties 4 personen
Author Mitu

Ingrediënten

  • 100 ml vocht van een pot kikkererwten
  • 150 gram pure chocolade
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 100 gram diepvries kersen
  • ½ theelepel kaneelpoeder

Instructies

  1. Doe het kikkererwtenvocht in een beslagkom en mix met de handmixer in 15 minuten stijf. Na een minuut of 2 zie je het vocht al veranderen in schuim en wit worden, maar dan is het nog lang niet dik genoeg! Het is pas goed als je de kom op de kop kunt houden en het geheel netjes op z’n plek blijft. Voeg na ongeveer 12 minuten de vanillesuiker en kaneel in etappes toe terwijl je aan de gang blijft met de mixer.


  2. Smelt de blokjes chocolade au bain marie.

  3. Voeg de gesmolten chocolade toe aan het opgeklopte kikkererwtenvocht en meng met een spatel. Nu zakt de boel dus in, maar schrik niet. Schenk de mousse in een afgedekte kom en zet het een uurtje in de koelkast. De chocolade stijft door de koude temperatuur weer op en dat zorgt weer voor een lekkere luchtige structuur.

  4. Doe op het laatst de kersen in een blender en mix dit tot een kersen marmelade. Schenk de marmelade over de de mousse heen als je het serveert. Ik heb nog extra chocoladerasp over de mousse gestrooid omdat ik gek ben op chocolade en omdat de rasp een heerlijke structuur geeft aan de mousse.

Tips

Ik heb het vocht uit een pot kikkererwten van Miras gebruikt. Dit gaf het beste resultaat. 

DELEN
Vorig artikelWhat I eat in a day #8
Volgend artikelPumpkin pie havermout
Mitu

Mitu deelt via Mitu’s Meatless Food haar passie voor koken en eten. Experimenteren met ingrediënten wordt ze blij van, maar koken uit pakjes is een No Go.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here