Afvallen met Nevernotcooking

1262
views

Ja – de titel zegt het al een beetje; Joyce valt af – ik probeer dus af te vallen. Niet eens omdat ik het zelf zo graag wil, maar omdat de dokter zei dat het moest. Na heel lang piekeren of ik dit wel moest delen hier, besloot ik; het is mijn blog, waarom ook niet. De focus ligt toch al op eten, nu gewoon ook met wat meer super healthy eten.

Afvallen met Nevernotcooking

Waarom ik op dieet moet/wil

Het is een beetje een lang verhaal maar het komt er op neer dat ik een super onregelmatige cyclus heb. Ja, laten we het hebben over menstruatie. Soms ben ik 3 keer per maand 1 dag ongesteld, soms menstrueer ik 3 maanden achtereen helemaal niet. Volgens de arts zal dit allemaal beter verlopen als ik afval.

Mijn zelfbeeld

Al zo’n 5 weken geleden had ik de eerste afspraak bij mijn arts. Ze vertelde me dat afvallen noodzaak is als ik wil dat alles weer gaat functioneren. Ik was best wel opstandig; na jaren met een slecht zelfbeeld gelopen te hebben, vond ik mezelf eindelijk écht leuk en was ik blij met wat ik in de spiegel zag. Doordat eerst de arts (en later de diëtiste) zeiden dat ik nu echt af moest vallen, was ik wel wat uit mijn doen. Ik voelde me direct een monster en totaal niet meer leuk of aantrekkelijk. Toch jammer dat zoiets je zo enorm kan raken.

Een niet vegan-diëtiste

Om wat hulp te krijgen bij het afvallen werd ik doorverwezen naar een diëtiste die in deze kliniek werkzaam is. Ik geloof niet in diëten en dat deze dame niet vegan was, was voor mij ook vrij lastig. Toch ben ik gegaan, maar het was totaal niet wat ik me er bij voorstelde. Al vier weken was ik hard aan het werk met afvallen, ik was trots toen ik daar op de weegschaal stond; 2½kg in 4 weken tijd.

“Je eetpatroon is goed, maar als je af wil vallen, moeten we toch echt dingen schrappen” – mijn vegan lifestyle was wat lastig want; “je eet al zo weinig dus we kunnen niet veel schrappen” – terwijl ik, in mijn optiek, niet maar weinig producten eet. De diëtiste kwam tot de conclusie dat we dan maar koolhydraten (aardappels, rijst, pasta, etc.) en bonen/peulvruchten moesten schrappen uit mijn dieet. Dat er dan nauwelijks dingen overblijven die ik wél kan eten vergat ze voor het gemak maar even.

Een crash dieet

Nadat ik haar vroeg of ze ideeën had hoe ik mijn voedingsschema dan kon inrichten kwam er weinig input. “Je kan een juice nemen als ontbijt van een appel, bleekselderij, spinazie en wat proteïne poeder” – maar verder dan dit kwam ze niet. Hoe blijf ik gevuld? Ik ben niet van plan 10 kilo af te vallen door mezelf uit te hongeren.

Ik ga het dus helemaal anders doen, ha!

De afgelopen 5 weken heb ik al het een en ander aangepast aan hoe ik eet. Ik ben gek op snacken en snoepen, dus dat haal ik gewoon niet meer in huis. Ik zorg voor genoeg fruit en groenten in de koelkast (of op de fruitschaal). Mijn macro’s heb ik even berekend en ik vul elke dag in de Cronometer app in wat ik zoal eet en drink. Alles wat ik neem denk ik over na en ik ben een stuk bewuster. Zin in chocolade? Dat kan, maar niet een hele reep. Op deze manier probeer ik een fijne balans te vinden.

Inmiddels ben ik 4½ kg afgevallen

En tot dusver werkt dit prima voor me. Mocht er in de loop van de komende tijd nog gesleuteld moeten worden aan mijn patroon, dan ga ik dit uiteraard nog doen. Ik ben erg benieuwd wat deze reis me gaat brengen.

PUR YA

7 REACTIES

 1. Super goed! Lijkt me echt mega moeilijk om zo niet op één lijn te zitten met notabene je diëtist. Ga zo doorrrrr! You can do this. X Eef

  • Zo echt wel! Ik ga later deze maand nog eens naar d’r toe en dan hoop ik dat ik haar uit kan leggen wat wél werkt. Wie weet leert ze er nog iets van. Een dieet bestaande uit eiwitten en vetten dat is hopeloos ouderwets :p Bedankt voor je reactie <3!

 2. Oh wat goed goed dat je al bijna op vijf kilo minder zit! Echt super goed! Ik ben ook weer aan de slag gegaan omdat ik gewoon te lui ben om gezonde maaltijden te maken. Ik houd van makkelijk dus ik zoek zelf ook alles weer opnieuw uit. Het lijkt een beetje op het wiel opnieuw uitvinden.. maar goed. Het is voor een goed doel.

  Wel balen van die diëtist zeg. Daar kun je dus letterlijk geen reet mee 🙁 Terwijl een diëtist in mijn ogen juist een hele goede motivator moet zijn!

  Ga lekker door met voor jou werkt, dat werkt meestal toch het beste!

  • Ja ik ben wel flabbergasted dat het zo makkelijk gaat. Nu merk ik wel dat het al lastiger word want ik heb zin in chocolade, snoepjes, koek en chips. Oh en patat oorlog en bamihappen. Maargoed – ik wil dat mijn lichaam weer gaat functioneren en dan moet ik er iets voor doen 😀

   De diëtiste heb ik later in deze maand nog een afspraak mee en dan ga ik haar ook echt wel uitleggen dat ik best boos was om het advies dat ze gaf. Je kan iemand toch geen crash dieet aanraden? :’) Bedankt voor je reactie lieverd! <3

 3. Hoi Joyce, supergoed dat je voor jezelf probeert af te vallen. Daar ben ikzelf ook mee bezig. Die diëtiste van jou heeft echt geen (vegan)kaas gegeten van voedingsstoffen zeg. Dat ze doodleuk zegt dat je dan maar geen aardappels, rijst, pasta en peulvruchten mag eten. Juist als vegan heb je die peulvruchten, aardappels en volkoren pasta en zilvervliesrijst hard nodig om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Ik gebruik zelf de eetmeter van het voedingscentrum en probeer dagelijks rond de 1500 calorieën te eten met een maximum tot 1800 (lager moet je absoluut niet doen, want je lichaam heeft echt een minimum nodig om goed te functioneren en met 1500 zit je daar nog iets van 100 boven). En als je dan ziet hoeveel ik wel niet kan eten 😀 nou moet ik er wel bij zeggen dat ik zelf het whole food plant based levensstijl volg en dus nauwelijks olie gebruik tenzij het niet anders kan. Ik haal mijn vetten voornamelijk uit noten. Maar als ik mijn kaasuienbrood maak, dan gaat daar wel olijfolie door. Ik ontbijt meestal met havermout en eet daarna ‘s middags en ‘s avonds meestal warm eten, omdat ik daar gewoon het meeste van houd. Vaak eenmaal een maaltijd met rijst of pasta en dan nog één met aardappel, want ja ik houd gewoon van aardappels 🙂 en dan moet ik zeggen dat ik behoorlijk grote maaltijden wegwerk, maar daardoor zit ik ook lekker vol en heb ik geen last van trek tussen het eten door. Ik denk dat mijn portie voor een normaal mens waarschijnlijk een dubbele portie is, maar ja ik vind je kunt nooit teveel groente eten 🙂 Ik probeer elke dag ervoor te zorgen dat ik al mijn voedingsstoffen in het groen krijg. Zoetige trek probeer ik te stillen met een banaan of ander zoet fruit. En hé ook ik las tussendoor weleens een dagje in dat ik zelf een lekkere cake bak of taartje maak of laatst puddingbroodjes. Als je dat met mate doet is het goed vol te houden en kun je afvallen op een gezonde manier die ook nog eens leuk en lekker is 🙂 nogmaals super wat je doet en groot gelijk dat je je eigen plan trekt en niet naar die diëtiste luistert. Vriendelijke groet, Rianne

  • Hey Rianne,
   Dat afvallen is nog best een struggle, ik merk dat ik er niet perse gelukkig van word en ik merk ook dat ik mezelf minder leuk/aantrekkelijk voel dan toen ik 5kg zwaarder was. Zal wel een psychisch dingetje zijn, gewoon even goed in de gaten blijven houden. Ik gebruik zelf graag cronometer, maar tot op zekere hoogte want ik sla makkelijk door in dingen en wil wel op een gezonde manier afvallen. Mijn diëtiste zie ik de 20e weer en ik hoop dat ik nog wat af kan vallen voordat ik haar zie, dan kan ik haar vertellen wat ik gedaan heb en daarna ook direct stoppen met naar haar toe gaan, ik wil gewoon nog even laten zien dat ik het prima zonder haar (en d’r gekke adviezen) kan :p

   Liefs!

   • Hoi Joyce, dankjewel voor je reactie. Weet je ik denk dat afvallen voor ons altijd moeilijk zal blijven, omdat we ook gewoon erg van het leven en van eten houden en niet de ambitie hebben om een #fitgirl te worden. Maar probeer het afvallen los te zien van jezelf en je eigenwaarde (ik weet dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan) ik ben dus ook bezig met afvallen, niet omdat ik niet gelukkig ben met mijn maatje meer, maar ook voor mijn gezondheid. Ik ben blij als het me lukt wat af te vallen, maar niet perse voor mijn uiterlijk, wel voor mijn gezondheid. Zo had ik opgemerkt dat ik best kortademig was geworden en nu er 6 kilo af is, is dat weer weg. Nog steeds weeg ik nu te veel en ga ik dus rustig door op mijn eigen tempo. Nu met de feestdagen op komst en het sinterklaas snoepgoed heb ik van de week besloten om wat losser te zijn met mijn eetpatroon. (ook om dus te voorkomen erin door te slaan, want genieten is belangrijk) De dagen dat ik niets in huis heb van snoep- en snackgoed zal ik netjes volgens mijn eetpatroon doen, maar ik gun mezelf deze 2 maanden wat meer vrijheden op de dagen dat er wel wat lekkers in huis is om te snoepen/snacken. Ik hoop het zo een beetje uit te balanceren. En dan gaan we volgend jaar weer een beetje strenger zijn tot de volgende feestdagen 🙂 Cronometer ken ik zelf niet, maar ik red me goed met de eetmeter. Laat jij die diëtiste maar lekker zien dat je het beter kan zonder haar 🙂 vriendelijke groet, Rianne

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here