de vegan challenge: hoe ik het ervaren heb

De Vegan Challenge is inmiddels al een paar dagen achter de rug en ik dacht; laat ik mijn bevindingen eens delen met iedereen. Hoe vond ik het om een maand volledig vegan te eten, zijn er dingen die ik enorm gemist heb, was het lastig om plantaardig te eten en blijf ik vegan eten? Je leest het allemaal hier.

Uit eten gaan is wel wat lastig

Eten is mijn favoriete tijdsbesteding, ik ben er gek op. Afgelopen maand werd ik al vrij snel eraan herinnert dat de wereld niet overal vegan-friendly is. Met Mr. Lover en zijn moeder gingen we lunchen bij een zaakje in Noordwijk. Op de kaart stonden enkele vegetarische gerechten, maar geen dingen die makkelijk te veganizen waren. De salade met geitenkaas was bijv. niet heel veel zonder die kaas. Ik gaf aan vegan te eten en of het mogelijk was dat ik een salade zou krijgen zonder dierlijke producten. Ik kreeg waar ik om vroeg; een bord sla met een paar groenten en wat fruit. Veel meer werk hadden ze er niet van gemaakt – dat was wat teleurstellend maar ach; ik had wel al mijn groenten voor die dag weer binnen.

Een wijze les dus; bel een paar dagen van tevoren even op als je reserveert. Bij Restaurant Puur was dit geen enkel probleem, daar kreeg ik een super lekker diner voorgeschoteld, alles plantaardig en super lekker. Dat is fijne service. Impulsief ergens een hapje te eten halen is wel wat lastiger en zorgde voor wat spanning tussen mij en Mr. Lover – maar ach, niets waar we niet mee om kunnen gaan.

   

Vegan eten is eigenlijk vrij simpel

Veel mensen vragen me of het moeilijk is om vegan te eten en daarop kan ik vrij simpel antwoord geven; nee, het is niet moeilijk. Het is een kwestie van een knop omzetten. Dingen die kant-en-klaar zijn die kun je al snel niet meer eten, er zijn maar weinig soorten snoep en koek die je kunt halen en ook chips is (gek genoeg) niet altijd vegan. Aan de andere kant; zijn dat niet juist voordelen? Ik heb niet heel anders gekookt dan ik normaal deed, ik liet gewoon bepaalde producten weg. Snoepen deed ik ook gelijk een stuk minder en dat merk ik; ik ben afgevallen. Dus mensen, van vegan eten kun je best goed gewicht kwijtraken. Als je het net doet als ik dus; alles zelf koken/maken en niet alle ongezonde vegan producten in huis halen.

   

Kaas blijft een gemis

Een leven zonder kaas kan ik me, helaas, nog niet voorstellen. Ik heb verschillende vegan varianten geprobeerd en hoewel ik gek ben op de vegan Parmezaanse ‘kaas’ die ik maakte, mis ik wel een echt goede mozzarella voor op pizza. Of misschien zelfs een burrata. Ik weet dat er verschillende opties zijn, dat je online en in speciaalzaken genoeg lekkers kunt kopen maar dan loop ik er tegenaan dat ik €5,99 voor 65 gram kaas gewoon echt teveel vind, hoe goed het ook nagemaakt is. Dus hoe ik het met kaas ga doen weet ik nog niet precies. Ik weet namelijk genoeg over de hele zuivel-industrie om het te verafschuwen maar kaas is nog steeds wel aantrekkelijk.

   

Blijf ik vegan eten?

Voorlopig ga ik door met vegan eten. Waarom? Ik voel me er goed bij. Kaas is waarschijnlijk een gevalletje van; even afkicken. Door vegan eten voel ik me fitter en gezonder. Ja, het is lastig met buiten de deur eten maar er is altijd vanalles mogelijk, dat weet ik (gelukkig) ook. De afgelopen maand heeft me goed gedaan, ik had het even nodig; bewuster bezig zijn met eten. Het heeft mijn creativiteit aangewakkerd. Zo wil ik nog wel even doorgaan!

   
 1 thought on “de vegan challenge: hoe ik het ervaren heb”

  • Hmm.. ja kaas. Ik houd ook echt onwijs veel van kaas! Vooral geitenkaas.
    Vegan eten lijkt me voor mij nog een stap te ver, maar ik vind het bewustwordingsproces erg goed!
    En honing! My… ik weet niet of ik er zonder zou kunnen. XD dat zou ik echt gaan missen
    ( niet dat ik het heel vaak eet,)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Close