“Hey Joyce, hoe maak jij je foto’s?” – die vraag heb ik al een aantal keren gehad. Allereerst moet ik zeggen; ik ben geen professionele fotograaf. Dit is puur mijn hobby. Mijn blog en het maken van foto’s I mean. In de afgelopen maanden heb ik echter wel wat manieren ontdekt om mooie foto’s te maken.

Camera

De camera die ik gebruik is niet de nieuwste van de nieuwste. Eerlijk? Mijn camera is oud. Het is een Canon EOS 350D maar ondanks haar leeftijd doet ze het prima. Soms zou een nieuwer model fijn zijn, maar ach – je kan niet alles hebben. Momenteel blijft het even bij dromen maar ergens komend jaar hoop ik wel te investeren in een nieuwer model.

Goed, ik gebruik dus een Canon EOS 350D, een spiegelreflex. Eerder fotografeerde ik alles met mijn mobiele telefoon; een Samsung Galaxy S6. Deze foto’s plaatst ik op mijn instagram, inmiddels maak ik al mijn food-related foto’s met mijn spiegelreflex, enkel mijn insta-stories zijn met mijn mobiele telefoon gemaakt.

"hoe maak jij je foto's dan?" "hoe maak jij je foto's dan?"

Verlichting

Eerder werkte ik met enkel natuurlijk licht en was ik dus afhankelijk van hoe het weer was. In de herfst en winter kon ik enkel fotograferen tussen 12.00 en 15.00 – daarna werd het al te donker. In de lente en zomer kan het in principe van 10.00 tot een uurtje of 20.00. Toch koos ik ervoor een softbox aan te schaffen.

Ik gebruik sinds enkele weken deze softbox. Ja, ik gebruik deze ook op heldere dagen, ik kan het licht nu perfect sturen. Ik kan kiezen van welke kant het licht moet komen en zou zelfs om 3 uur ‘s nachts alles kunnen fotograferen. Het geeft een geweldig gevoel van vrijheid, ik kan het iedereen (die fotografeert) aanraden een softbox/lamp aan te schaffen.

"hoe maak jij je foto's dan?" "hoe maak jij je foto's dan?"

Set up

Qua set up ben ik nog steeds zoekende. Idealiter zou ik werken met foamboards in verschillende kleuren (maar vooral zwart en wit) echter heb ik deze nog niet aangeschaft. Ik heb momenteel een witte plank die ik als ‘achtergrond’ gebruik.

De ondergrond die ik gebruik is elke keer anders; een witte plank, een donker bruine plank, soms gebruik ik bakpapier of (inpak)papier. Je kan eigenlijk alle kanten wel op. Als je tegels kunt vinden die ze bij doe-het-zelf zaken per stuk verkopen doe je er goed aan om losse tegels te kopen, het is niet duur en je kunt snel en makkelijk je ondergrond veranderen op die manier.

Op de foto’s die je hierboven ziet, kun je zien hoe ik mijn mini ‘studio’ opbouw. Ik plaats de softbox aan de linkerkant. Aan de achterkant bevind zich een raam met een wittig gordijn ervoor. Aan de rechterkant staat de witte plank. De camera plaats ik ervoor. In het midden plaats ik het te fotograferen onderwerp en eventueel attributen. Vooralsnog is dit de fijnste manier van fotograferen.

"hoe maak jij je foto's dan?" "hoe maak jij je foto's dan?"

Servies en accessoires

Dit is toch wel mijn favoriete deel van dit alles. Ik ben gek op servies en ben, sinds ik deze blog nieuw leven in heb geblazen, continu op zoek naar mooie borden, kommen en schalen. Mijn tips? Koop overal gewoon 1 stuk van, dan kun je én meer kopen en heel veel afwisselen.

Maar waar scoor ik mijn borden, schalen en dat soort ongein? Overal en nergens. Ik heb een complete sushi set voor €2,- gescoord bij een kringloopwinkel. Daar kun je ook veelal kijken voor toffe borden of schalen. Ook ben ik regelmatig bij de Action te vinden, die heeft ook tof servies voor schappelijke prijzen. Kijk ook bij fabriekswinkels (van bijvoorbeeld Sola) daar staan vaak ook mooie borden, kommen en schalen die je per stuk kunt kopen. Loop gewoon eens een Blokker in en kijk wat ze in de aanbieding hebben, vaak staan er super mooie dingen bij. Het moet natuurlijk wel leuk blijven en hoewel een bord van €35,- vast heel mooi op je foto staat, is het toch veel leuker om veel te kunnen variëren en wisselen van servies.

Om foto’s wat interessanter te maken, maak ik graag gebruik van stofjes. Dit kan in allerlei vormen; tafelkleden, theedoeken, tafellopers of bijvoorbeeld servetten. Theedoeken genieten de voorkeur, ze zijn goedkoop in aanschaf en ze maken een foto direct interessanter. Mijn go to winkels voor mooie theedoeken zijn; Hema, Action, Dille & Kamille en de Primark (of all places ja). Voor een paar euro heb je dan direct toffere foto’s. Ik kan tegenwoordig geen winkel in gaan en niet even bij de theedoeken of het servies kijken.

"hoe maak jij je foto's dan?" "hoe maak jij je foto's dan?"
 

PUR YA

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here