SPON – De laatst tijd voel ik mij niet erg fit. Als je mijn weekoverzichten gelezen hebt dan weet je dat al. Mijn weerstand is nogal beroerd, elke griepgolf pak ik mee, mijn allergieën zijn heftiger dan ooit en ik heb een zwaar vitamine d tekort. Gelukkig voel ik me de laatste tijd steeds een stukje beter. 

Goede voeding

Stiekem ben ik gek op ongezond eten. En hoewel ik nu dus al enkele maanden volledig plantaardig eet, moet ik toegeven dat dit lang niet altijd clean eten is. “Oeh deze koekjes zijn vegan!” – en dan ren ik alweer naar de supermarkt voor die koekjes.

Onlangs besloot ik toch wat gezonder te eten. Ik probeer zo min mogelijk lekkers voor mezelf in huis te halen, anders (vr)eet ik alles op, en kies vaker voor gezonde tussendoortjes. Wie had er ooit gedacht dat ik een wortel met hummus als snack zou eten? Ik had dat nooit verwacht.

Mijn maaltijden prop ik vol met groenten en bonen.  en als ik denk dat er genoeg in zit, voeg ik voor de vorm toch nog wat meer toe. Lekker! En gezond dus ook, want ik voel me vele malen fitter nu ik mezelf niet vol prop met onnodige suikers.

Een vast ritme

Ik hoor het mijn ouders nog zeggen; “Je moet wel een goed ritme hebben, dan voel je je ook beter!” – de tijden dat ik om 4 uur ‘s nachts nog zat te gamen heb  ik al enige tijd achter me gelaten, maar soms dan ging ik wel veel te laat naar bed.

Maar het is écht waar. Een goed ritme scheelt enorm. Ik ga tussen 22.00 en 22.30 slapen en de volgende ochtend ben ik fit weer wakker, echt een geweldig gevoel. Nooit verwacht dat mijn ouders daar gelijk over zouden hebben, haha.

Supplementen

Oké – als vegan ontkom je er niet aan. “Maar hoe zit het dan met vitamine B12?” – deze vraag krijg je echt in het begin idioot vaak. Dan kun jij gewoon zeggen; “Nou, dat haal ik uit een pilletje, zou jij ook moeten doen want eigenlijk zit dat dus niet in vlees zelf!” – Bij Holland & Barrett hebben ze een enorme berg supplementen en er zit vast wel iets dat jij kunt gebruiken.

Naast B12 is vitamine D ook belangrijk om bij te slikken, zeker als je, net als ik, een vitamine d tekort hebt. Dit had ik al voordat ik vegan ben gegaan, dus het is (gelukkig) geen gevolg ervan. Ik haal bij Holland & Barrett graag de veganistische champignon capsules. Daarvan neem ik er 2 per dag en dan kan ik er weer tegenaan.

Zorg ervoor dat je af en toe je bloed laat checken, dan weet je of je tekorten hebt en wat je eventueel bij moet slikken.  Overigens raad ik dit iedereen aan, niet enkel mensen die plantaardig eten.

Fun fact: toen ik nog vlees (en andere dierlijke producten) consumeerde had ik ALTIJD een tekort aan ijzer. Sinds ik plantaardig eet heb ik daar geen last meer van!

MSM poeder

Iets nieuws proberen

Bij Holland & Barrett kun je echt vanalles krijgen en ik ben er dan ook vaak te vinden. Echter kreeg ik nu een campagne aangeboden met MSM Poeder van Jacob Hooy en dat was iets dat ik eigenlijk nog niet kende. Na wat research gedaan te hebben naar dit product besloot ik dat dit wel iets was wat ik uit wilde proberen. MSM-poeder is een natuurlijke bron van organisch zwavel. Klinkt eng, maar dat is het dus niet.

Ik heb enorme lijsten gevonden met de voordelen die MSM-poeder je kan bieden enkele daarvan zijn;

  • MSM-poeder zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
  • Het werkt ontstekingsremmend in spieren en weefsel.
  • Het gebruik van MSM-poeder kan acne verminderen.
  • MSM versterkt haar en nagels.
  • Het zorgt voor meer energie.

Maar de belangrijkste reden voor mij om dit te proberen is dat het ook een positief effect kan hebben op allergieën. Ik ben bijvoorbeeld allergisch voor huisstofmijt en katten. Van tijd tot tijd heb ik er gigantisch veel last van, net als van hooikoorts. Er zijn dagen dat het me enorm belemmerd en ik, door de allergische reacties en benauwdheid, eigenlijk niets kan doen. Als dit daar ook maar een beetje bij kan helpen, dan is dat meer dan welkom.

Tegenwoordig start ik de dag dus met een smoothie of een glas verse sap met daarin 1 theelepel MSM poeder. Er staat dat je het gebruik langzaam op moet bouwen en las ook over mensen die 3 theelepels per dag in hun smoothie/sapje doen. Dat gaat mij wat ver, voorlopig houd ik het lekker bij 1 theelepel.

En?

Ik heb een stuk minder last van mijn allergieën, dus dat is mooi meegenomen. Ik ben allergisch voor katten (dom, want er lopen er hier 3 rond) en kan niet tegen huisstofmijt. Ik heb even getest of ik verschil merkte door in plaats van elke dag te stofzuigen (ja echt) het nu ‘maar’ 3 keer per week te doen, normaal merkte ik dat direct en nu heb ik er totaal geen last van. Hoera! Dit is toch wel een waardevolle aanvulling op mijn gezondheid.

MSM poeder MSM poeder

 

PUR YA

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here