Bigos (Poolse stoofschotel, maar dan vegan)

    345
    views

    Ik maakte kennis met bigos op een festival in, je raadt het al, Polen. Met wat mensen was ik afgereisd naar Kostrzyn nad Odra voor Przystanek Woodstock. Dit was alweer in 2015, ik was toen 26 en na enkele festivals in België, Hongarije en Duitsland wilde ik nu Polen wel eens zien. Het eten was er geweldig, enkel comfortfood, maar bigos is me altijd bij gebleven.

    Bigos

    Wat is bigos?

    Bigos is een Poolse jachtschotel met zuurkool, tomaten, smaakmakers (kruiden/specerijen) en vlees. In Polen at ik er echt ladingen van, ik was er helemaal gek op. Ik ben 7 dagen daar geweest en heb minimaal 6 keer bigos gegeten. Ja, ook als ontbijt of lunch. Bigos kun je eten met gekookte aardappels, brood of aardappelpuree. Het vult enorm goed en het is goedkoop om te maken. Comfortfood ten top. Ik besloot dit Poolse gerecht te veganizen, ik kon het gewoon niet laten.

    Bigos
    Grote broodjes in Polen (met vega worst!)

    Zuurkool is een van de betere dingen in het leven

    Of het nu een stamppot is van zuurkool of Surinaamse zuurkool, ik wil het eten. Zuurkool maakt me blij en als ik ermee werk eet ik ook het onbewerkte product zo uit het zakje. Heerlijk vind ik dat. Bereid je voor op allerlei zuurkool gerechten de komende winter, ik heb zo het vermoeden dat ik best wat leuke zuurkool-dingen ga maken.

    Op Woodstock at ik de bigos midden in de zomer en dus deel ik dit recept nu al, ondanks dat het ook echt een typisch winters gerecht is. Het ging bij mij, ondanks de hoge temperaturen, prima naar binnen!

    Bigos

    Recept Afdrukken
    Bigos (Poolse stoofschotel, maar dan vegan)
    Maaltijd Hoofdgerecht
    Prep Tijd 15 minuten
    Kook Tijd 60 minuten
    Porties
    personen
    Ingrediënten
    Maaltijd Hoofdgerecht
    Prep Tijd 15 minuten
    Kook Tijd 60 minuten
    Porties
    personen
    Ingrediënten
    Instructies
    1. Verwarm wat zonnebloemolie in een pan met dikke bodem.
    2. Doe de in stukjes gesneden braadworst erbij en bak goudbruin.
    3. Voeg ui, champignons en knoflook toe en bak op middelhoog vuur tot de uien glazig zijn.
    4. Verkruimel het bouillonblokje boven de groenten en schep om.
    5. Schenk de tomatenblokjes erbij, roer om en doe daarna de zuurkool erbij. Schep het geheel even goed om.
    6. Voeg water toe tot de zuurkool net onder staat. Dat was bij mij 200ml,, maar dat kan dus per keer verschillen. Voeg laurierblaadjes en jeneverbessen toe en breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat zo'n 60 minuten zachtjes pruttelen.
    7. Proef de stoofschotel en breng eventueel meer op smaak met peper en zout.
    Notities

    Serveertip: Ik eet dit graag met gekookte aardappels of aardappelpuree. Maar je kunt het ook eten met vers brood of bijvoorbeeld rijst.

    Bouillon vervangen? Ik krijg vaak vragen over de bouillon blokjes die ik gebruik. Ik gebruik ALTIJD de kleine maggi blokjes (=tuinkruidenbouillon). Mocht je nu een variant willen zonder zout, etc. dan raad ik je aan naar de biologische winkel te gaan en daar te kijken naar een vegan bouillon die vrij is van kunstmatige toevoegingen en zout.

    Deel dit Recept

     

     

    PUR YA

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Please enter your comment!
    Please enter your name here