de beste chili sin carne

    897
    views

    Feit: ik heb met mijn chili con carne weleens iemand aan het huilen gemaakt. Goed begin van dit artikel right? Vroeger maakte ik minstens een keer per maand een gigantische pan met chili con carne, dan nodigde ik mijn vrienden uit en gingen we gezellig met elkaar eten. Inmiddels maak ik liever de beste chili sin carne die er is. Waarom dit de beste is? Omdat er zoveel liefde, tijd en aandacht in zit.

    de beste chili sin carne

    Met z’n allen huilen boven een bord chili

    De mensen waarmee ik vroeger omging konden lang niet allemaal goed tegen pittig eten. Ik was (en ben) zelf gek op eten met flink wat pit. De chili con carne die ik vroeger maakte werd goed op smaak gebracht met verschillende pepers. Spaanse peper, jalapeno pepers, chipotle poeder, chili poeder en ga zo maar door. De chili stond uren te pruttelen en de smaken waren intens. “Joyce, dit is gemeen want dit is de beste chili die ik ooit heb gegeten maar ik moet wel huilen doordat het zo pittig is” – die opmerking is me altijd bijgebleven. Tegenwoordig maak ik de chili wel iets milder en ben ik erachter welke smaken mijn chili sin carne zo goed maken.

    de beste chili sin carne de beste chili sin carne

    De hele bedoeling from scratch

    En dan bedoel ik echt from scratch. Ik gebruik gedroogde bonen (die zijn sowieso lekkerder dan de ingeblikte variant) en deze laat ik eerst 12 uur weken, daarna anderhalf uur koken en dan kan ik pas écht aan het maken van de chili sin carne beginnen. Je bent er dus wel eventjes zoet mee, maar de smaak maakt dat allemaal goed. Mocht je er nu geen zin in hebben dan kun je ook gewoon bonen uit pot of blik nemen, ik snap best dat je niet altijd zin hebt om zo lang met je bonen bezig te zijn.

    Recept Afdrukken
    de beste chili sin carne
    Prep Tijd 15 minuten
    Kook Tijd uur
    Passieve Tijd 12 uur
    Porties
    personen
    Ingrediënten
    Prep Tijd 15 minuten
    Kook Tijd uur
    Passieve Tijd 12 uur
    Porties
    personen
    Ingrediënten
    Instructies
    Koken van de bonen
    1. Week de boterbonen, kidneybonen en bruine bonen 12 uur in water. Ze verdubbelen in volume dus uiteindelijk heb je, na het weken en koken, zo'n 800 gram bonen. Als je voorgegaarde bonen wil gebruiken kun je dus zo'n 600 gram bonen gebruiken.
    2. Giet na 12 uur de bonen af en doe met schoon water in een pan. Al deze bonen moeten zo'n 1½ koken tot ze gaar zijn, ik kook ze dus allemaal in 1 pan, dat scheelt afwas én water. Kook de bonen dus 1½ uur of tot ze goed zacht zijn, giet ze af en spoel even met koud water na.
    De chili maken
    1. Verhit wat zonnebloemolie in een grote pan met dikke bodem. Fruit op laag vuur de uien en jalapeno peper zo'n 5 minuten.
    2. Doe de in stukjes gesneden zongedroogde tomaten erbij, roer om en bak enkele minuten mee.
    3. Pers de knoflook uit boven de pan en fruit mee tot het geurt. Voeg de in blokjes gesneden tomaten toe, schep om en laat zo'n 5 minuten op middelhoog vuur meebakken.
    4. Schep tomatenpuree erbij en bak kort even mee. Hierna voeg je alle specerijen toe, peper en zout moet je nu nog even achterwege laten. Schep alles goed om, draai het vuur hoog en laat echt maximaal een minuut de specerijen meefruiten. Blijf goed omscheppen, je wil niet dat het verbrand.
    5. Voeg de gezeefde tomaten toe en daarna de bonen en groentebouillon. Breng aan de kook. Als het kookt draai je het vuur laag en laat je het ongeveer een uur sudderen.
    6. Doe na een uur het vegan kruimgehakt erbij, schep om, breng op smaak met peper en zout en laat nog een half uurtje koken.
    Notities

    Ik eet chili op meerdere manieren. Op de foto's zie je het met bosui, avocado en wat rucola. Maar je kan het ook eten met wat limoensap en koriander.

    Chili is veelzijdig je kunt er ook wraps of taco's mee vullen maar het is ook lekker met gekookte aardappels of rijst. Leef je uit, wees creatief!

    Deel dit Recept

    pin dit recept

    de beste chili sin carne

    2 REACTIES

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Please enter your comment!
    Please enter your name here