de beste chili sin carne
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
uur 12uur
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
uur 12uur
Ingrediënten
Instructies
Koken van de bonen
  1. Week de boterbonen, kidneybonen en bruine bonen 12 uur in water. Ze verdubbelen in volume dus uiteindelijk heb je, na het weken en koken, zo’n 800 gram bonen. Als je voorgegaarde bonen wil gebruiken kun je dus zo’n 600 gram bonen gebruiken.
  2. Giet na 12 uur de bonen af en doe met schoon water in een pan. Al deze bonen moeten zo’n 1½ koken tot ze gaar zijn, ik kook ze dus allemaal in 1 pan, dat scheelt afwas én water. Kook de bonen dus 1½ uur of tot ze goed zacht zijn, giet ze af en spoel even met koud water na.
De chili maken
  1. Verhit wat zonnebloemolie in een grote pan met dikke bodem. Fruit op laag vuur de uien en jalapeno peper zo’n 5 minuten.
  2. Doe de in stukjes gesneden zongedroogde tomaten erbij, roer om en bak enkele minuten mee.
  3. Pers de knoflook uit boven de pan en fruit mee tot het geurt. Voeg de in blokjes gesneden tomaten toe, schep om en laat zo’n 5 minuten op middelhoog vuur meebakken.
  4. Schep tomatenpuree erbij en bak kort even mee. Hierna voeg je alle specerijen toe, peper en zout moet je nu nog even achterwege laten. Schep alles goed om, draai het vuur hoog en laat echt maximaal een minuut de specerijen meefruiten. Blijf goed omscheppen, je wil niet dat het verbrand.
  5. Voeg de gezeefde tomaten toe en daarna de bonen en groentebouillon. Breng aan de kook. Als het kookt draai je het vuur laag en laat je het ongeveer een uur sudderen.
  6. Doe na een uur het vegan kruimgehakt erbij, schep om, breng op smaak met peper en zout en laat nog een half uurtje koken.
Notities

Ik eet chili op meerdere manieren. Op de foto’s zie je het met bosui, avocado en wat rucola. Maar je kan het ook eten met wat limoensap en koriander.

Chili is veelzijdig je kunt er ook wraps of taco’s mee vullen maar het is ook lekker met gekookte aardappels of rijst. Leef je uit, wees creatief!