Mexicaanse rijst met banaan en bonen

Al een aantal weken had ik intens veel zin in gebakken banaan, echter heb ik geen enkele keer gedacht; ‘hey laat ik dat eens maken!’ – met als gevolg dat ik eigenlijk steeds maar meer trek er in kreeg. Pas liep ik in de supermarkt langs de bakbananen en ik wist direct dat ik ze mee moest nemen. Wat ik ermee wilde maken wist ik alleen nog niet precies, dus ik dook de keuken in en besloot de hele bedoeling te freestylen. Uiteindelijk werd het een heerlijke Mexicaanse rijst met banaan en bonen. Ik denk dat dit een nieuwe favoriet gaat worden.

Een hemelse combinatie

Bij freestylen is het vaak de vraag of het gerecht dat je maakt ook daadwerkelijk lekker is. Soms is het ‘wel oke’ en soms sta je finaal al die mooie producten te verpesten. Gelukkig was het ditmaal niet het geval. De gebakken krokante banaan smaakte heerlijk met wat zout en de frisse koriander saus. De rijst had een klein beetje pit en vooral heel veel diepte door het gebruik van alle verschillende specerijen. This makes me happy!

Recept Afdrukken
Mexicaanse rijst met banaan en bonen
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Mexicaanse rijst
Gebakken banaan
Koriander saus
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Mexicaanse rijst
Gebakken banaan
Koriander saus
Instructies
Mexicaanse rijst
  1. Verhit wat zonnebloemolie in een pan met dikke bodem. Fruit hier in de ui tot deze glazig oogt. Voeg de knoflook toe en bak kort even mee.
  2. Schep hierbij de chipotle peper, chilipoeder, kaneel, komijn en ketoembar. Bak kort mee en voeg de tomatenpuree toe.
  3. Doe de ongekookte rijst erbij en schep goed om. Voeg het blik tomatenblokjes toe en voeg daarna water toe tot er ongeveer 1 vingerkootje water boven de rijst staat. Voeg zout toe of een bouillonblokje. Breng het water aan de kook met een deksel op de pan en als het water kookt, draai je het vuur laag. Schep affentoe om, controleer of de rijst niet aan de bodem aanbrand. Voeg eventueel extra water toe. De rijst is na zo'n 10 a 15 minuten gaar.
  4. Laat de mais en kidney bonen even goed uitlekken en schep door de rijst heen. Proef de rijst en breng eventueel op smaak met meer peper en zout.
Koriander sausje
  1. Doe alle ingrediënten in een blender en maak er een saus van. Is de saus wat dik? Voeg dan water toe. Proef of het nog zout of peper nodig heeft en voeg dit eventueel toe. Als je de saus in de koelkast zet dan word hij al snel wat dikker, wil je een dunne saus? Laat het dan buiten de koelkast staan.
Gebakken banaan
  1. Verhit ongeveer 1 centimeter zonnebloemolie in een koekenpan. Als de olie heet is voeg je de in plakken gesneden banaan toe. Bak aan beide kanten tot de bananen goudbruin en krokant zijn. Dit duurt zo'n 5 minuten.
  2. Schep uit de olie en laat even uitlekken op keukenpapier. Strooi er wat zeezout overheen. Serveer de rijst mét banaan en het koriander sausje. Doe er eventueel nog wat citroenpartjes bij en flink wat verse koriander.
Deel dit Recept




1 thought on “Mexicaanse rijst met banaan en bonen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Close