Boekweit risotto met bieten

  246
  views

  “Komt ze weer hoor, met d’r risotto” – ik hoor het je denken! Maar dit is dus wel een andere risotto dan je van me gewend bent. Ik maakte een risotto van boekweit met bietjes en serveer er knoflook spinazie bij. Zal ik je nog iets leuks vertellen? Het is helemaal oil free. Dat ‘gezonde pad’ dat ik bewandel zorgt wel voor creativiteit. 

  Boekweit risotto

  “Wat moet ik nu met boekweit?”

  Dat was ongeveer wat ik dacht toen Mitu me vertelde dat het een van de ingrediënten is die ik moet gebruiken voor de mysterybox van deze maand. Met boekweitmeel ben ik wel bekend, maar boekweit als rijst vervanger? Mijn hart huilt. Ik besloot er, voor mijn eigen blog, al wat mee te experimenteren en ik moet zeggen; boekweit kan de rijst in risotto prima vervangen.

  Fan van bieten

  Vroeger at ik al graag bieten, we aten het vaak met gekookte aardappels en een stukje vlees. Bij de bieten zelf at ik ook nog rauwe uitjes, dat vond ik zó lekker. Tijdens mijn koksopleiding leerde ik zoveel verschillende dingen die ik kon doen met bieten; vinaigrette van biet, risotto met bieten, carpaccio van biet, bietensalade, etc. Ik ging nóg meer van bieten houden. Heb je trouwens die chioggia bieten weleens gezien? Zo mooi!

  Boekweit risotto

  Maar waarom spinazie?

  Tsja, waarom niet? Ik had een enorme zak spinazie liggen en dat at ik toch al overal bij (op broodjes, in salades, etc) dus ik besloot het te roerbakken met wat knoflook en te serveren bij deze risotto. Ook de spinazie is zonder olie gemaakt. Hoe ik dat deed? Ik deed een beetje van de groentebouillon (die ik gebruikte voor de risotto) in een koekenpan, heb de knoflook hierin gefruit en voegde daarna de spinazie toe. Zo heb je een lekker bijgerechtje waar je je niet schuldig over hoeft te voelen.

  Recept Afdrukken
  Risotto van boekweit met bieten
  Prep Tijd 5 minuten
  Kook Tijd 30 minuten
  Porties
  personen
  Ingrediënten
  Bieten risotto
  Knoflook spinazie
  Prep Tijd 5 minuten
  Kook Tijd 30 minuten
  Porties
  personen
  Ingrediënten
  Bieten risotto
  Knoflook spinazie
  Instructies
  1. Zet een diepe koekenpan op het vuur. Voeg 1 eetlepel groentebouillon toe.
  2. Fruit de rode ui en 2 tenen knoflook aan. Voeg de boekweit toe en bak kort mee.
  3. Blus af met witte wijn en laat de wijn verdampen. Voeg vervolgens een soeplepel groentebouillon toe. Roer door tot alles is opgenomen.
  4. Voeg de gepureerde rode bieten toe en schep om. Laat op middelhoogvuur staan tot het vocht is opgenomen.
  5. Herhaal nu de stappen met de bouillon. Na ongeveer 30 minuten is de boekweit risotto klaar. Breng op smaak met zwarte peper en eventueel wat extra zout.
  6. Verdeel de risotto over 2 borden en serveer met de knoflook spinazie.
  Knoflook spinazie
  1. Verwarm een koekenpan of wok op middelhoog vuur. Voeg 1 eetlepel groentebouillon toe en fruit de knoflook hier in aan.
  2. Als de knoflook lekker ruikt voeg je spinazie toe. Doe eventueel wat meer bouillon erbij. Roerbak tot de spinazie geslonken is. Breng op smaak met peper en zout.
  Deel dit Recept

  Boekweit risotto

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Please enter your comment!
  Please enter your name here