saffraan risotto met gegrilde courgette

Het schijnt alweer lente te zijn, maar gek genoeg voelt het vooral herfstig de afgelopen week. Ik heb meer trek in comfortfood en ik besloot dan ook mezelf te trakteren op een groot bord saffraan risotto met gegrilde courgette. Oh en met kruidenolie, want kruidenolie maakt eigenlijk alles beter.

saffraan risotto met gegrilde courgette

Kruidenolie, sausjes en andere fancy stuff

Toen ik nog echt werkzaam was als kok werd ik doodgegooid met fancy sausjes, kruidenolies en allerlei ander gedoe. Dagelijks stond ik toch zeker een paar liter dressing te maken, of kruidenolie voor een week om nog maar te zwijgen over de salsa verde, tapenade, truffel mayonaise en andere dingen. Nooit had ik verwacht dat ik in het dagelijks leven kruidenolie zou maken én nuttigen. Maar eerlijk? Het is zo lekker, simpel en je maakt een basic gerecht al snel fancy met een kek-gekleurde olie.

saffraan risotto met gegrilde courgette

Een haat-liefdeverhouding

Courgette and I go way back! Al moet ik zeggen dat ik niet altijd gek ben op courgette. Ik weet nog de periode dat ik ineens uitslag kreeg van courgette, niet van het eten, maar wel van het schoonmaken en snijden. Nu was ik in die periode ook zoveel met courgette bezig op werk, dat er misschien een of ander bestrijdingsmiddel op zat waar ik niet tegen kan, ik heb geen idee maar mijn handen werden rood, bulterig en het begon te jeuken als een gek. Denk er heerlijke latex handschoenen bij en het feest is compleet. Nee, ik was niet zo blij met courgette. Gelukkig kunnen we het nu een stuk beter vinden en eet ik het zelfs op zonder bang te zijn voor bulten en jeuk!

saffraan risotto met gegrilde courgette

Recept Afdrukken
saffraan risotto met gegrilde courgette
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Risotto
Courgette met kruidenolie
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Risotto
Courgette met kruidenolie
Instructies
Saffraan risotto
  1. Pak een beker en schep hier ongeveer ½ soeplepel warme bouillon in, doe de saffraan hierbij, roer door en zet weg.
  2. Verhit de plantaardige olie in een pan en fruit hierin de uien tot deze glazig oogt. Voeg de champignons toe en bak kort mee. Pers de knoflook uit boven de pan, roer om en voeg dan de risotto rijst toe. Bak kort mee en als de rijst glazig er uit ziet schep je 1 soeplepel bouillon erbij.
  3. Blijf elke keer als het vocht is opgenomen door de risotto rijst een beetje vocht toevoegen. Na ongeveer 25 minuten is de rijst gaar. Controleer dit door te proeven. Voeg als de risotto rijst gaar is de bouillon met saffraan toe, roer goed door, je zal zien dat de rijst nu een gele kleur krijgt. Voeg de edelgist toe en schep om. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
Gegrilde courgette met kruidenolie
  1. Doe de tuinkers, munt, koriander, knoflook, peterselie en zonnebloemolie in een blender. Meng tot een mooie olie ontstaat met fijne stukjes kruiden. Proef de olie, breng eventueel op smaak met peper en zout.
  2. Verhit een grillpan op middelhoog vuur. Schaaf met een kaasschaaf of mandoline de courgette in dunne linten. Grill de plakken courgette aan beide kanten in de pan tot ze een mooi grill-streepje hebben.
  3. Meng de courgette met wat kruidenolie en serveer op de risotto.
Deel dit Recept

saffraan risotto met gegrilde courgette

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Close