zelf seitan maken

“Heeft iemand ervaring met het maken van seitan van gewone bloem?” – was mijn vraag vorige week op Facebook. Ik kreeg heel uiteenlopende reacties. Mensen die stellig zeiden; “nee dat kan niet, je hebt er glutenmeel voor nodig” maar ook mensen die het wel hadden gedaan en het een leuk werkje vonden. Vandaag vertel ik jullie dan maar iets over zelf seitan maken.

zelf seitan maken

Wat is seitan?

Seitan is een vleesvervanger op basis van eiwitten gewonnen uit tarwe. Klinkt goed toch? Seitan komt van oorsprong uit Japan en daar word het al gigantisch lang op een traditionele wijze gemaakt. Om seitan te maken heb je enkel tarwe en water nodig, het deeg dat vormt spoel je een tijd uit en het enige dat overblijft zijn gluten. Deze massa kook je vervolgens in bouillon met veel smaakmakers tot je een spons-achtige vervanger hebt gecreëerd. Seitan zit vol met eiwitten en ijzer, super gezond dus!

Wat kun je zoal met seitan?

Het recept dat ik hier met jullie deel is een basis recept. Je kan met dit recept allerlei kanten uit. Dde seitan kun je af laten koelen, in reepjes snijden en pittig marineren om vervolgens te wokken. Je kunt er een dikke plak van snijden, marineren en daarna paneren en frituren. Het is super veelzijdig en je kunt er werkelijk waar van alles mee doen.

Recept Afdrukken
zelf seitan maken
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Veganistisch
Prep Tijd 45 minuten
Kook Tijd 180 minuten
Porties
gram
Ingrediënten
Seitan
Bouillon
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Veganistisch
Prep Tijd 45 minuten
Kook Tijd 180 minuten
Porties
gram
Ingrediënten
Seitan
Bouillon
Instructies
  1. Meng de bloem met het lauwe water en kneed tot een bal. Doe dit zo'n 15 minuten tot je een mooi elastisch deeg hebt. Je kan het de keukenmachine laten doen, ik wilde het echter met de hand kneden want dat maakt me blij.
  2. Doe de deegbal in de kom en vul deze met water. Het voelt heel raar om te doen, maar het moet. Begin nu te kneden, je zal zien dat het water wit word. Elke keer als het water volledig wit is voeg je nieuw water toe. Dit moet koud zijn maar niet zo koud dat het oncomfortabel voor je is.
  3. Kneed het tot het water helder is. Dit duurt zo'n 30 minuten. Je wast al het zetmeel weg zodat enkel de gluten overblijven. Je zal zien dat je deegbal ook steeds minder groot word. Je begint met ongeveer 1 kilo deeg en je eindigt met zo'n 400 - 450 gram.
  4. Vorm een bal van je glutendeeg en laat het even uitlekken.
  5. Maak een sterke bouillon door alle ingrediënten in een pan te doen. Knijp eventueel het glutendeeg nog wat uit (zo min mogelijk vocht moet er in zitten) en plaats het in de pan.
  6. Breng de bouillon op middelhoog vuur aan de kook. Controleer of de seitan niet aan de bodem van je pan plakt. Als de bouillon kookt, draai je het vuur laag en doe je de deksel op de pan. Laat het nu 60 minuten door pruttelen. Draai na een uur het vuur uit en laat de seitan 2 uur afkoelen in de bouillon.
  7. Snijd naderhand de seitan in plakken, blokjes of reepjes. Je kunt de seitan kruiden met wat je maar wil en dan invriezen, dan heb je snelle wokreepjes, klaar om direct de pan in te gooien.
  8. In de koelkast is de seitan zo'n 1½ week houdbaar, in de vriezer kan je het zo'n 3 maanden bewaren.
Deel dit Recept

 

 



2 thoughts on “zelf seitan maken”

  • Dank voor het delen van dit recept! Dit wilde ik altijd al eens maken! Dit komt dus zeker op mijn ‘to cook’ lijstje 🙂
    Maare.. Waar koop ik salam, sereh en pimentkorrels? Ik heb er nog nooit van gehoord en ook geen idee wat het allemaal is haha.. xD

    • Sereh (citroengras) kun je over het algemeen in de supermarkt wel krijgen en anders een Turkse/Marokkaanse winkel of toko. Voor piment geld hetzelfde, ik haal dat altijd bij Turkse of Marokkaanse supermarktjes. Salam haal ik altijd bij de bij de toko, daar heb je gedroogde blaadjes maar ook een diepvries variant.

      Ik koos voor een ‘Oosters’ getinte bouillon maar je kan er ook voor kiezen om het te maken met bijv. jeneverbessen, laurierblad, ui, knoflook en wat je verder maar in de keuken hebt staan 😀 tof dat je het ook gaat maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Close