Ik ben gek op kerst en dan vooral al het lekkere eten dat op tafel komt. Jezelf lekker uitsloven in de keuken en familie (of vrienden) blij maken met mooi eten, is toch een van de fijnste dingen die er is. Dit jaar is mijn eerste all vegan kerst. Ik besloot seitan roast met knoflook puree en geroosterde wortels te maken. Best een feestelijk hoofdgerecht toch?

seitan roast

Seitan roast

Ik ben de laatste tijd best aan het experimenteren met seitan. Het is zó veelzijdig. Ik besloot dan ook dat een echte ‘roast’ niet mocht ontbreken bij de feestelijke recepten dit jaar. Een mooie centerpiece op een fancy gedekte tafel maakt mij altijd heel gelukkig. Daarbij komt ook nog eens dat seitan echt budget friendly is, je kan voor weinig geld een flinke roast maken. En wist je dat de restjes ook fijn zijn? Als het helemaal afgekoeld is kun je het in dunne plakjes snijden en gewoon op brood eten, echt enorm lekker!

seitan roast

Bijgerechten

Naast deze roast moeten dus echt wel wat lekkere bijgerechten geserveerd worden. Ik ben zelf echt helemaal gek op romige aardappelpuree en geroosterde wortels. Dat was dus wat ik besloot te maken, maar wel met een twist, want het is kerstmis.

seitan roast seitan roast

Aardappelpuree met knoflook en basilicum

De puree was makkelijk, ik kookte een aantal tenen knoflook mee met de aardappels, deze heb ik samen gepureerd. Vervolgens heb ik een flinke hand verse basilicum nog toegevoegd aan de puree. Het geeft de puree net dat beetje extra. Hou je niet van basilicum? Neem dan lekker bieslook of bijvoorbeeld peterselie!

Geroosterde boter worteltjes

Vroeger glaceerde ik worteltjes altijd met wat honing in een pan. Zo lekker vond ik dat. Nu ik honing geschrapt heb uit mijn ‘dieet’ vervang ik het vaak door dadelstroop en agave. Bij deze worteltjes heb ik het nog net iets anders gedaan; ik heb de boter gesmolten, gemengd met dadelstroop en tijm en daar heb ik de wortels even flink mee gehusseld. Het resultaat? Heerlijke zoete worteltjes, I love it!

4 from 1 vote
Print

Seitan roast, knoflook puree en geroosterde worteltjes.

Voorbereiding 30 minutes
Kooktijd 1 hour 30 minutes
Totale tijd 2 hours
Porties 8 personen

Ingrediënten

Seitan roast

  • 250 gram tarwegluten
  • 40 gram havermout
  • 20 gram edelgistvlokken
  • 10 middelgrote champignons heel fijn gehakt
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • 1 theelepel uienpoeder
  • ½ theelepel liquid smoke
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 350 ml sterke bouillon
  • 2 eetlepels tahin
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 3 tenen knoflook
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel boter

Aardappelpuree met knoflook en basilicum

  • 2 kilo aardappels geschild en gesneden
  • 6 tenen knoflook gepeld
  • 1 bosje basilicum
  • 50 gram plantaardige boter
  • 100 ml sojamelk
  • zwarte peper
  • zout

Geroosterde wortels

  • 2000 gram wortels schoongemaakt en gesneden
  • 4 eetlepels boter gesmolten
  • 4 eetlepels agave siroop
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • zout
  • zwarte peper

Laurierjus

  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 ui gesnipperd
  • 400 ml bouillon koud
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 theelepel ketjap manis
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 takjes bladselderij gesneden
  • zwarte pepe
  • 4 laurier blaadjes

Instructies

Seitan roast

  1. Verhit de oven voor naar 200 graden.

  2. Meng de tarwegluten met de havermout, uienpoeder, champignons, edelgist vlokken, zout, zwarte peper en Italiaanse kruiden in een beslagkom.

  3. Doe de bouillon, tahin, sojasaus, knoflook en tomatenpuree in een blender. Meng tot een egale massa ontstaan is.

  4. Schenk het natte mengsel bij het droge mengsel en kneed goed door voor zo'n 5 minuten. Vorm een staaf ervan.

  5. Leg 2 vellen aluminiumfolie op het aanrecht met daarop een vel bakpapier. 

  6. Leg je 'roast' op het bakpapier en rol in. Niet te strak, het moet iets uit kunnen zetten. Verpak nu alles in aluminiumfolie.

  7. Plaats je pakket in het midden van de oven. Gaar eerst voor zo'n 25 minuten. Keer je roast om en gaar nogmaals 25 minuten. Draai het hierna nogmaals om en gaar 20 - 25 minuten. Je roast moet stevig aanvoelen maar niet droog zijn.

  8. Laat ongeveer 15 minuten afkoelen. 

  9. Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan. Pak je roast uit en bak in de pan bruin aan alle kanten.

Aardappelpuree met knoflook en basilicum

  1. Doe de gesneden aardappels en gepelde knoflook in een ruime pan. Vul met koud water en zet op hoog vuur.

  2. Breng aan de kook, draai het vuur naar middelhoog en laat koken tot de aardappels bijna uit elkaar vallen.

  3. Giet de aardappels af en doe terug in de pan. 

  4. Met een puree stamper stamp je de aardappels fijn. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schenk de sojamelk er bij en voeg ook de plantaardige boter toe. 

  5. Meng het geheel tot een romige puree ontstaat. Scheur of hak de basilicum blaadjes grof en roer door de puree heen.

Geroosterde wortels

  1. Verwarm de oven naar 200 graden.

  2. Meng de gesmolten boter met agave siroop en tijm. 

  3. Hussel de wortels door het botermengsel, plaats op een bakplaat (bekleed met bakpapier) en rooster zo'n 45 minuten tot de wortels net gaar zijn. Breng op smaak met wat peper en zout.

Laurier jus

  1. Smelt de boter in een sauspan en voeg de ui toe. Fruit enkele minuten aan.

  2. Voeg de bloem toe, roer door en laat even goed garen op middelhoog vuur.

  3. Schenk de koude bouillon erbij en roer glad met een garde.

  4. Voeg specerijen en smaakmakers toe en breng aan de kook. Proef tussendoor zo nu en dan of de jus naar wens is. Laat het nu ongeveer 15 - 20 minuten doorkoken terwijl je rustig blijft roeren.

  5. Breng naderhand op smaak met zout en peper.

English recipe

For some time people have been asking me if I could translate some recipes. So I guess from now on I’ll also include an English recipe. Since English isn’t my native language there could be typo’s, etc. don’t judge, just cook and eat 😉

4 from 1 vote
Print

Seitan mushroom roast, garlic and basil mashed potatoes, roast carrots

Voorbereiding 30 minutes
Kooktijd 1 hour 30 minutes
Totale tijd 2 hours
Porties 8 people
Author Joyce

Ingrediënten

Seitan roast

  • 2 vital wheat gluten
  • 1/3 cup oats
  • 1/4 cup nutritional yeast
  • 10 medium mushrooms finely chopped
  • 1 tsp Italian seasoning
  • 1 tsp onion powder
  • ½ tsp liquid smoke
  • 1 tsp salt
  • 1 tsp black pepper
  • cup veggie broth
  • 2 tbsp tahini
  • 1 tbsp tomato puree
  • 3 cloves garlic
  • 2 tbsp soy sauce
  • 1 tbsp vegan butter

Garlic and basil mashed potatoes

  • 4 lbs potatoes peeled and cut
  • 6 cloves garlic peeled
  • 1 bunch basil
  • 1.7 oz vegan butter
  • 1/2 cup soy milk
  • pepper
  • salt

Roast carrots

  • 4 lbs carrots peeled and cut
  • 4 tbsp vegan butter melted
  • 4 tbsp agave syrup
  • 1 tsp thyme
  • pepper
  • salt

Laurel gravy

  • 1 tbsp butter
  • 1 tbsp white flour
  • 1 onion finely chopped
  • cup veggie broth cooled down
  • 2 tsp dijon mustard
  • 1 tsp kecap
  • 1 tsp curry powder
  • 1 tsp paprika powder
  • 2 tbsp celery leaves chopped
  • black pepper
  • salt

Instructies

Seitan roast

  1. Preheat oven to 400F

  2. Add the wheat gluten, oats, nutritional yeast, pepper, salt, onion powder, Italian seasoning and mushrooms to a bowl. Mix together.

  3. Add the broth, tahini, garlic, tomato puree and soy sauce to a blender and mix well.

  4. Stir the liquid mixture into the dry mixture. Knead until it forms a ball.

  5. Place a sheet of baking paper on top of aluminium foil. 

  6. Place the seitan on top of the baking paper and form a log. Roll the log into the baking paper and pack with the foil. Don't pack it too tight, you want the seitan to have some room to expand.

  7. Place the log in the middle of the oven and bake for 30 minutes. Flip over and bake another 30 minutes. Flip over again and bake for 20 - 25 minutes.

  8. Let the roast cool down a little. 

  9. Add the butter to a skillet and brown the seitan on all sides. 

Garlic and basil mashed potatoes

  1. Add all the potatoes and the garlic to a pot. Add cold water and place on the stove. Bring to a boil and let it cook until the potatoes are tender.

  2. Drain the potatoes and add to the pot again. With a potato masher you can now mash the potatoes and garlic. 

  3. Add in the butter and soy milk. Mix until the puree is very creamy.

  4. Season the puree with pepper and salt and add in the basil leaves. 

Roast carrots

  1. Heat the oven to 400F

  2. Mix together the agave syrup, butter and thyme. 

  3. Place the carrots in a baking tray and toss with the butter mixture.

  4. Roast in the middle of the oven for 45 minutes.

Laurel gravy

  1. Melt the butter in a saucepan and add the onion. Bake for 5 minutes.

  2. Add in the flour, stir well and let it bake for a few minutes.

  3. Stir in the cold veggie broth and whisk until all the flour lumps have dissolved.

  4. Add all the other ingredients to the pan and bring the gravy to a boil. Make sure to stir the gravy frequetly. 

  5. Let the gravy simmer for at least 15 minutes or until desired thickness.

SLA DIT RECEPT OP VOOR LATER OP PINTEREST MET ONDERSTAANDE AFBEELDING

seitan roast

PUR YA

2 REACTIES

    • Ik ben bang dat dit niet kan, je hebt echt seitanpoeder nog om het te kunnen maken. Je zou met de seitan van de ekoplaza bijvoorbeeld een stoofschotel kunnen maken of kunnen wokken 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here