Ik hoor het vaak, te vaak. “Ik wil uit eten met vrienden maar hoe pak ik dit aan? We gaan niet naar een vega(n) restaurant en ik wil wel vegan eten” – in het begin dacht ik misschien ook een beetje zo, het is toch altijd afwachten of je ergens mee kunt eten. In dit artikel geef ik tips en deel ik mijn ervaringen, want je kunt prima vegan uit eten! 

vegan uit eten vegan uit eten

“Joyce we hebben een vegan hoofd!”

Toen ik nog in de keuken stond was er al wel bekend dat vega(n) eten mijn voorkeur genoot en ik vond het dan ook altijd leuk om iets naar wens te maken. Behalve dan op het moment dat je een scherm vol bonnen hebt en er iemand spontaan vegan komt eten. Kortsluiting! Het besef dat er wat voorbereidingen getroffen moeten worden ontbreekt weleens bij mensen. Alles word van tevoren klaar gezet, spontaan binnen lopen en verwachten dat je een uitgebreid vegan menu kunt eten is wat onnozel.

“Ik wil graag de risotto met geitenkaas maar dan vegan”

Deze bewuste avond wilde iemand een vegan risotto met geitenkaas. De keuken had het druk, de entremetier was al aan het rennen en vliegen, de rotisseur die had ook een enorme lading bonnen en toen kwam die bon. “Joyce, we hebben een vegan hoofd! Risotto met geitenkaas maar dan vegan, maak er wat van!” – Ik kon toen al prima vega koken, maar mijn hoofd gaf toch wat kortsluiting. “Hoe ga ik dit doen? Heb ik hier tijd voor? Ik heb nog 15 bonnen die allemaal mee moeten!” – maar het moet, want deze persoon wil ook gewoon eten.

Ik maakte, on the spot, een avocado risotto met verse tuinerwtjes en asperges. Ons team was flexibel, maar helaas is dit niet overal zo. Onze gast ging tevreden weg na zelfs nog een vegan dessert gehad te hebben, ook on the spot bedacht en gemaakt.

Bij Restaurant Puur at ik een heerlijk 4 gangen vegan diner

Maar hoe zorg ik ervoor dat ik vegan uit eten kan?

Ik heb een stappenplan voor je gemaakt, dit kun je volgen en dan zie je dat je met gemak vegan uit eten kunt gaan, waar dan ook. Uiteraard zal het in een barbecue restaurant of bij (bijv.) een Argentijns restaurant wel wat lastiger gaan, maar dat snap jij uiteraard ook wel.

1. Check de website van het restaurant waar je wil gaan eten.

Staan er vegetarische gerechten op de kaart of stiekem iets dat vegan is/lijkt? Score! Vaak kan er dan met een kleine aanpassing een vegan gerecht voor je gemaakt worden.

2. Zoek contact met het restaurant.

Veel restaurants kun je via Facebook contacten, echter is bellen net wat persoonlijker en je hebt direct je antwoord.

3. Geef aan wat je wel en niet eet.

Veel koks weten wat vegan eten is, niet iedereen in de bediening is er echter van op de hoogte. Leg dus aan de telefoon/in het bericht uit wat je wel en niet eet. Dus; “Ik eet geen vlees, vis, gevogelte, zuivel, eieren en honing” – vraag vervolgens of het mogelijk is om een menu te krijgen dat volledig plantaardig/vegan is. Vraag desnoods of je de chef even mag spreken, dat werkt nog net iets beter is mijn ervaring.

4. Bel op tijd!

Bel niet op de dag zelf maar bel enkele dagen van tevoren, dan geef je de keuken de ruimte om een menu voor je te bedenken en eventuele producten te kunnen bestellen.

5. Reserveer.

Heb je genoeg informatie? Kan de keuken gehoor geven aan je verzoek? Reserveer dan! Dit kan vaak telefonisch en in sommige gevallen digitaal. Vergeet niet bij je reservering ook nog aan te geven dat je veganistisch/plantaardig eet (geen vlees, vis, gevogelte, zuivel, eieren, honing).

6. Ga lekker uit eten!

Als je alle stappen doorlopen hebt kun je lekker gaan genieten van je vegan maaltijd. De eerste paar keren is het een beetje spannend, je weet natuurlijk nooit hoe er gereageerd gaat worden op je verzoek. Stap uit je comfortzone en doe het gewoon! Hoe meer vraag er is naar vegan maaltijden, hoe groter de kans dat restaurants er uiteindelijk voor kiezen om een vegan menu aan te bieden.

vegan uit eten

En als ik dit nu allemaal niet wil doen?

Dan kun je naar een van de vele vegan friendly restaurants die ons land rijk is. Enkele plekken waar je prima vegan kunt eten zijn de Vegetarische Snackbar (Den Haag), Dophert (Amsterdam), Gare du Nord (Rotterdam), SLA (verschillende locaties), Hagedis (Den Haag), BROEI (Utrecht), Anat (Groningen), Crudo (Nijmegen), Logica (Leiden) of Oproer (Utrecht).

vegan uit eten

PUR YA

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here