Lasagne is een van die dingen die ik heel graag eet, maar ik maak het eigenlijk veel te weinig. Deze vegan lasagne met bechamel is echt geweldig lekker en nog from scratch ook. Lekker zelf bechamel maken en een heerlijke saus vol veggies. Dit maakt me blij! Maak jij weleens zelf lasagne?

Vegan lasagne met bechamel

Vegan lasagne met bechamel

Mij werd gevraagd; “Hoe maak je in vredesnaam vegan bechamel?” – maar zo lastig is dat toch niet? Je neemt een plantaardige boter, plantaardige melk en wat bloem. Et voíla, je hebt vegan bechamel. Stiekem is het voor mij lastig om een recept voor lasagne te delen, elke keer maak ik namelijk iets totaal anders; soms met heel veel paddenstoelen en op andere momenten juist liever met alleen maar veggies. Ditmaal heb ik de saus gemaakt waar ik lately helemaal gek op ben; lekker met linzen, groenten en champignons!

Vegan lasagne met bechamel Vegan lasagne met bechamel

Stiekem ben ik een beetje moe

Dit recept typ ik nu, op de dag dat het online moet komen. Normaal werk ik altijd een paar weken vooruit maar ik heb het ZO druk. Er gebeuren allemaal leuke dingen, ik heb een baan erbij nu naast mijn blog (als horeca adviseur) en daar komt dan nog mijn vrijwilligers bij voor de Vegan Challenge, etc. Ik kom een beetje tijd te kort en december was al zo druk. Gelukkig heb ik nu weer wat meer ruimte om te koken en fotograferen, dat vind ik uiteindelijk het leukste om te doen.

Vegan lasagne met bechamel

Print

Vegan lasagne met bechamel

Voorbereiding 10 minutes
Kooktijd 45 minutes
Totale tijd 55 minutes
Porties 2 personen
Author Joyce

Ingrediënten

  • 10 lasagne bladen
  • 1 ui gesnipperd
  • 100 gram rode linzen gedroogd
  • 200 gram champignons
  • 250 gram Italiaanse roerbakgroenten
  • 500 gram gezeefde tomaten
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 1 eetlepel gedroogde basilicum
  • ½ theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • olijfolie
  • zwarte peper
  • zout

Bechamel

  • 1 eetlepel plantaardige boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 250 ml sojamelk (koud)
  • 2 eetlepels edelgist vlokken
  • ½ eetlepel gedroogde basilicum
  • 30 gram geraspte plantaardige kaas
  • peper
  • zout

Instructies

  1. Verhit wat olijfolie in een diepe pan en fruit de ui en knoflook enkele minuten.

  2. Voeg de champignons en Italiaanse groenten toe en bak op middelhoog vuur tot de champignons donkerder kleuren.

  3. Doe basilicum, chilipoeder en paprikapoeder erbij, bak kort mee.

  4. Schenk de gezeefde tomaten erbij, roer door en breng aan de kook. Is de saus wat dik? Voeg een beetje water toe. Roer de gedroogde linzen door de kokende saus.

  5. Laat de saus 20 - 30 minuten op laag vuur pruttelen. Breng op smaak met peper en zout.

Bechamel saus

  1. Smelt de boter in een sauspan op laag vuur. De boter moet niet kleuren.

  2. Schep de bloem er bij en roer met een houten lepel door de boter. Laat enkele minuten bakken op laag vuur.

  3. Schenk de sojamelk erbij en roer met een garde tot alle bloem-klontjes er in opgelost zijn. Draai het vuur iets hoger en breng aan de kook. Goed blijven roeren.

  4. Voeg, als de saus kookt, de edelgist vlokken, geraspte kaas, peper, zout en basilicum toe. Roer tot een gladde saus en laat nog enkele minuten doorkoken en indikken.

Lasagne opbouwen

  1. Verwarm de oven voor naar 200 graden. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie.

  2. Verdeel een beetje tomatensaus over de bodem van de schaal en leg hier op lasagne bladen. Dan doe je een laag met een beetje bechamel én tomatensaus met daarop weer bladen, etc. Herhaal stappen tot je saus op is of er niks meer in de schaal past.

  3. Sluit af met een laag bechamel saus en verdeel hier eventueel nog wat kaas over. Ik heb dit niet gedaan omdat er al kaas in de saus zat. 

  4. Bak de lasagne in het midden van de oven in 30 minuten gaar en goudbruin.

 

WIL JE DIT RECEPT BEWAREN? DOE DAT OP PINTEREST MET ONDERSTAANDE AFBEELDING.

 

PUR YA

2 REACTIES

  1. Hi Joyce,

    Volgens mij ben je de rode linzen vergeten in je receptbeschrijving. Je noemt ze wel in de introductie en in je ingredientenlijst.

    Groetjes, K.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here