WOAHkerst: Besparen?

77
views

In december kunnen jullie op de dinsdag, donderdag en zondag een WOAHkerst artikel vinden; leuke ideeën voor een kerst diner of een menu dat ik speciaal voor jullie heb samen gesteld. Ik heb onder andere een vegan kerstmenu voor jullie, maar ook bijvoorbeeld een Surinaams buffet, lekker handig als er veel familie komt eten. Naast deze menu’s zullen er de komende week ook kerst gerelateerde recepten online komen die jullie kunnen gebruiken om zelf een leuk menu samen te stellen.

Besparen tijdens de kerstperiode is eigenlijk iets wat maar weinig mensen doen. Supermarkt folders staan vol met allerlei luxe producten, er worden allerlei speciale producten uit de kast getrokken en aan alle kanten geven mensen goud geld uit aan ‘het perfecte kerstdiner’ – maar wat nou als je niet zoveel te besteden hebt? Ik heb wat tips.

  1. Met kerst uit eten gaan is altijd gezellig, daarnaast heb je niet alle stress die komt met het zelf koken van een diner. Echter is uit eten gaan vaak een stuk duurder dan zelf koken. Maak je huis gezellig met decoraties van (bijvoorbeeld) de Action en nodig iedereen thuis uit.
  2. Wanneer je mensen thuis uitnodigt kun je ervoor kiezen om zelf een volledig kerstdiner te koken, om geld te besparen kun je er ook voor kiezen om iedereen iets te laten maken thuis. In het verleden heb ik dit weleens gedaan en dit werkte zo goed; iedereen had iets lekkers gemaakt en er was een enorme verscheidenheid aan gerechtjes, bonensalade, homemade loempia’s, worstenbroodjes, etc. Maak plek op de eettafel, dek deze mooi en geniet van dit buffet.
  3. Koop van tevoren dingen in, wil je graag een mooie beenham op tafel zetten en is dit nu al in de aanbieding? Koop de ham en vries hem in. Ontdooi een dag van tevoren en je hebt een super maaltijd. Dit geld ook voor bijvoorbeeld varkenshaas en andere producten.
  4. Maak dingen zelf! In de supermarkten proberen ze je rond de feestdagen extra te verleiden tot het kopen van hun luxe producten, echter is dit niet nodig. Bespaar door zelf je bijgerechten te maken, haricots verts met een stukje spek eromheen is zo gemaakt en hoeft echt niet kant-en-klaar gekocht te worden.
  5. Gourmetten is oer Hollands, het is toch ook super gezellig? Lekker uitgebreid tafelen, allerlei kleine stukjes vlees op tafel en dan daarbij al die heerlijke sauzen, we love it! Maar als je kijkt naar de gourmetschotels in de supermarkt, dan ben je toch minder blij. Je betaal de hoofdprijs voor minimale porties vlees. Dat kan anders! Maak zelf je slavinken, hamburgertjes, marineer stukjes kip, snijd je eigen filetlapjes, etc. Het scheelt enorm veel geld en je hebt vaak veel meer!
  6. Bij het gourmetten horen uiteraard sausjes. Vroeger werden er altijd de zakjes dipsaus van Duyvis gehaald door mijn moeder. Bij deze zakjes doe je mayonaise en water, dit roer je door en je hebt een sausje. We hadden altijd allemaal soorten en met €3,- kom je echt enorm ver en heb je een tafel vol met sausjes in allerlei geuren, kleuren en smaken.
  7. Maak een flinke lading aardappelpuree, koop een grote zak aardappelen, maak de puree ervan en serveer met groenten. Een dag later kun je de puree opspuiten en maak je er pommes duchesse van en weer een dag later kun je er wat kaas doorheen mengen, ze vormen tot kroketjes, paneren en frituren. Ideaal! Dan heb je 3 heerlijke bijgerechten voor maximaal €2,50.
  8. Gooi geen dingen weg! Na het diner kun je prima de restjes gebruiken om een dag later wat dingen mee te doen. Heb je kip  over van een geroosterde kip? Pluk deze kip dan, serveer met wat barbecuesaus en sla op een broodje en je hebt een heerlijke sandwich!

PUR YA

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here